Eric Van Giel, fokker van Mandato van de Neerheide aan het woord

Afbeelding
Mandato vd Neerheide Ahlman
Dirk Caremans

Mandato van de Neerheide zorgde voor een gedroomd einde van 2023. Onder het zadel van Christian Ahlmann sprong de BWP-ruin naar de overwinning van de Wereldbeker in Mechelen.

 

Ondertussen bijna 12 jaar geleden werd Mandato geboren in de stalen van Eric Van Giel uit Vorselaar.

 

Dat Mandato zulke hoge toppen scheert is niet meteen een verrassing als je de pedigree verder bekijkt.

Moeder Conga van de Neerheide is namelijk een dochter van Racyona, die op haar beurt de grootmoeder is van Tangelo van de Zuuthoeve.

Eric verkocht Mandato als veulen naar Tom Lemmens en André 'Dréke' Vorsselmans. Als 7-jarige werd hij dan voor het eerst op internationaal niveau uitgebracht door Ahlmann.

 

Helaas heeft Eric moeder Conga niet meer in zijn bezit. Hij verkocht haar naar Schotland toen Mandato een jaar of 3 was. Op dat moment was het natuurlijk nog niet geweten wat voor knappe prestaties hij enkele jaren later zou neerzetten.

Om van de paarden te leven, moet je namelijk regelmatig schiften en verkopen...

 

Wel is hij nog in het bezit van Oona van de Neerheide (v. Omar), een halfzus van Mandato.

Zelf verkoopt Eric nog vrij weinig veulens. Hij houdt de paarden tot ze een jaar of 3/4 jaar zijn en werkt samen met Jan Vermeiren die vervolgens voor de opleiding zorgt.

 

Het allerbelangrijkste is dat de paarden goed terechtkomen als je er later nog iets van wil horen.

En daar is Eric duidelijk goed in geslaagd. Op dit moment lopen er ongeveer 5 paarden uit zijn fokkerij op het hoogste niveau.

En is hij bijvoorbeeld ook nog half in het bezit van Luna van de Neerheide die sterk presteert onder het zadel van de Amerikaan Evan Coluccio.

 

Een dikke proficiat aan Eric met deze topprestatie als fokker van Mandato!

 

Tekst: Lieke Boucneau