Knappe prestaties van BWP’ers tijdens Flanders Free Jump

Afbeelding
Tilora van het Kritrahof
Tilora van het Kritrahof

Door de coronapandemie moest BWP Leiestreek vorig jaar de Flanders Free Jump afgelasten. Dit jaar daarentegen kon deze wedstrijd vrij springen voor 2- en 3-jarigen wel doorgaan. In de vlot bereikbare en goed uitgeruste manege ‘de la Rouge Croix’ in Moeskroen werden de jonge springtalenten beoordeeld op techniek en vermogen door Herman Van Den Broeck, Stijn Van Campenhout en Patrik Lutz. De 2-jarigen konden er bovendien een ticket verzilveren voor de halve finale in het Azelhof in Lier. Bij de vrouwelijke 2-jarigen werden plaats 2 (Tilora V/H Kritrahof) en 3 (Tattoo van de Slypshoek) op het ereschavot ingenomen door BWP’ers. Bij de mannelijke leeftijdsgenoten was The Jackpot de beste geklasseerde BWP’er.

 

Tilora van het Kritrahof is een dochter van Chaiton F uit Fanta van Meelderbroeksheide (v. Chatman), gefokt door Kris en Tracy Vanderpoorten-Van Oudenhove. Tracy: “We hebben Fanta gekocht bij een meisje dat haar vooral dressuurmatig heeft gereden. Fanta werd gefokt door een zus van Ludo Philippaerts. We kochten Fanta vooral omwille van haar vader Chatman. Elf jaar geleden fokten we een Chatman-veulen uit een Eros Platière-moeder, met name Kimosa van het Kritrahof. Dat was ons eerste veulen. Kimosa loopt inmiddels de Global Champions Tour onder het zadel van de 21-jarige Britse amazone Jodie Hall McAteer en doet dat fantastisch goed. We hebben sedert geruime tijd een voorliefde voor Chatman en dat is tot op vandaag nog steeds het geval. Na de aankoop van Fanta was het plan dat mijn echtgenoot haar gedurende enkele jaren zou berijden, maar wegens tijdsgebrek is het bij een plan gebleven. In plaats daarvan hebben we Fanta ingezet in de fokkerij. Tilora is het eerste veulen dat we uit haar hebben gefokt. Vorig jaar werd Tilora’s halfbroer geboren, genaamd Upido van het Kritrahof, een zoon van Costello T. Zowel Tilora als Upido hebben we bij BWP geregistreerd. We hopen ooit eens door BWP gelauwerd te worden. Misschien kan Kimosa daarvoor zorgen?” Fanta werd tijdens de winter van vorig jaar verkocht.

 

“Wat de paarden betreft, doe ik alles samen met mijn gezin. Anky, onze dochter die net 12 jaar is geworden, helpt zeer veel mee in de stallen, alsook bij de geboortes van veulens, enz. Mijn papa is hoefsmid en heeft in Denderwindeke een ceremoniebedrijf met paard en koets, ik ben met andere woorden als kind tussen de paarden grootgebracht. Ik kan trouwens zelf ook met een vierspan rijden. Zowel mijn dochter als ik rijden te paard en nemen deel aan springconcoursen. Anky werd voor het derde jaar op rij HGVBB-kampioene. Mijn man houdt zich bezig met de fokkerij, de stallen en de voeding van de paarden. We hooien jaarlijks zelf onze weides.” Vanwaar de stalnaam Kritrahof? “De letters ‘Kri’ zijn afgeleid van Kris (de voornaam van mijn echtgenoot), ‘tr’ van mijn voornaam en ‘a’ van Anky.”, verklaart Tracy. “Ik ben parttime opvoedster en mijn echtgenoot werkt halftijds in de technische dienst van stad Ninove. Daarnaast werken we nog als zelfstandige in de onderneming ‘Kritrahof’. Zo leid ikzelf al onze paarden op tot een bepaald niveau. Daarna gaan ze in de verkoop, al is het in de toekomst ook mogelijk dat eigen fokproducten voor onze dochter zullen zijn.”, aldus Tracy.

 

Tracy steekt een pluim op de hoed van de organisatoren, BWP Leiestreek: “Fantastisch. Ze mogen ons daar volgend jaar opnieuw verwachten. En dat heeft niets te maken met de tweede plaats die we hebben behaald. De organisatie was fenomenaal goed. Ik vond het goed dat in Moeskroen de drie juryleden niet bij elkaar stonden tijdens het geven van de punten. Ik vermeld graag nog enkele bijkomende pluspunten in Moeskroen: de speaker (Mathias Wentein, n.v.d.r.) was zeer goed voorbereid, er was voldoende plaats naast de piste om de paarden te laten wennen aan de sfeer, de piste was heel mooi, de toeschouwers konden de paarden in de piste goed zien en de punten van de 3 juryleden werden direct kenbaar gemaakt aan het publiek en geprojecteerd op een groot scherm.”

 

Tattoo van de Slypshoek, die 3e werd bij de vrouwelijke twenters, is een dochter van Harley VDL (ex-Ursel) uit Qapella Di Lino, een Toulon-dochter die via haar moeder Signora teruggaat op de befaamde stam van Ballerine III, de fokfamilie van o.a. Itot du Chateau. Signora leverde reeds twee springpaarden uit het internationaal 1m60-circuit, met name Vitot du Chateau (een volle broer van Qapella Di Lino) en Best Of Iscla. Qapella Di Lino werd gefokt door Geert Ghekiere, bestuurslid van de geoliede machine BWP Leiestreek. Lieven Lammers heeft Qapella mogen huren van Geert. Hij zal het zich niet beklaagd hebben. Hij kruiste Qapella met Harley VDL, met de beloftevolle Tattoo als resultaat. Geert: “Aangezien Tattoo in West-Vlaanderen werd geboren en de fokker een West-Vlaming is, ontving Lieven Lammers de “Prijs van de Gouverneur van West-Vlaanderen”.”

 

Met 76,67 procent behaalde The Jackpot de derde plaats in de rubriek mannelijke 2-jarigen. Deze zoon van Elvis ter Putte werd gefokt door Ophelie Debock uit Bray Dunes (Frankrijk). Zijn grootmoeder, Athena van de Donkhoeve, staat te boek als de moeder van het internationaal springpaard Hey Jude (ex-Judas vd Donkhoeve) en de goedgekeurde hengst Landgraaf van de Donkhoeve. De moederlijn (BWP-stam 61) leverde een resem succesvolle springcracks van de bovenste plank, zoals Utopia, Allegro, Farao, Fakir en Hamlet van de Donkhoeve, Belano vd Wijnhoeve, etc.

 

Auteur: Jo De Roo

Afbeelding
Flanders Free Jump
Tilora van het Kritrahof in de prijsuitreiking, met uiterst rechts fokker Tracy Van Oudenhove
Afbeelding
Lieven Lammers
Lieven Lammers ontving de “Prijs van de Gouverneur van West-Vlaanderen”